Kuidas säilitada toitu külmikus ja sügavkülmikus?

13.11.2019 10:23

Küsimus

  • Kuidas säilitada toitu külmikus ja sügavkülmikus? 

Hõlmab järgmisi üksusi:

  • külmikud 
  • külmik-sügavkülmikud 
  • sügavkülmikud 

Üldised näpunäited toidu säilitamiseks külmikus: 

  • Vältige seadme riiulite ületäitmist, kuna see võib vähendada õhuringlust ja põhjustada ebaühtlast jahutamist. 
  • Katke toidud kinni ja pühkige konteinerid kuivaks, enne kui need seadmesse paigutate. See vähendab niiskuse kogunemist seadme sees. 
  • Mähkige sisse mis tahes tooted, millel on tugev lõhn või kõrge niiskussisaldus. 
  • Säilitage aitab puu- ja juurvilju crisper-sahtlis, kus jääkniiskus aitab säilitada toidu kvaliteeti pikema ajavahemiku jooksul. 
  • Puu- ja köögivilju tuleks enamasti säilitada madalal temperatuuril ja kõrge niiskustaseme juures. Mähkige toores liha ja kanaliha kindlalt sisse, et vältida teiste toitude lekkimist ja saastumist. 
  • Mis tahes liha, mida säilitatakse kauem kui kaks päeva, tuleb külmutada. 
  • Või ja juust: hoida sobivas hermeetilises pakendis või mähkida alumiiniumfooliumisse või polüetüleenkilesse, et õhk toiduainest eemal hoida. 
  • Pudelid: keerake kork peale ja paigutage ukse küljes olevale pudeliriiulile või pudelirestile (kui see on olemas). 
  • Pakkimata banaane, kartuleid, sibulaid, küüslauku ei tohi külmikus hoida. Kuumad toidud tuleks enne külmikusektsioonidesse paigutamist jahutada toatemperatuurile, vastasel juhul kergitavad need sisetemperatuuri ja suurendavad ka energia tarbimist 
  • Asetage vett sisaldavad või niiskuserikkad toidud ettepoole (uksele lähemale). Kui need on külma õhu väljalaskeavale liiga lähedal, võivad need külmuda  

Üldised näpunäited toidu säilitamiseks sügavkülmutis:

  • Toidu kuivamise ja kvaliteedi halvenemise minimeerimiseks kasutage alumiiniumfooliumit, külmutusümbriseid, külmutuskotte või õhukindlaid konteinereid. Suruge pakendist võimalikult palju õhku välja ja sulgege see tihedalt. 
  • Konteinerisse jäänud õhk võib põhjustada toidu kuivamist, värvi muutumist ja ebaloomuliku lõhna tekkimist (külmakahjustus). Mähkige värsked lihad ja linnuliha enne külmutamist sobivasse külmutusümbrisse 
  • Ärge külmutage uuesti liha, mis on täielikult üles sulanud 
  • Vältige liiga suure koguse sooja toidu korraga külmikusse panemist. See koormab sügavkülmuti üle, vähendab külmutamise kiirust ja võib tõsta külmutatud toitude temperatuuri. 
  • Ärge hoidke jäätist, mahlajäätist ega leiba külmuti ustes või külmuti ülariiulil: need alad ei ole külmuti kõige külmemad kohad ning seetõttu sulavad need tooted seal tõenäoliselt kiiremini 
  • Jätke pakendite vahele vaba ruumi, et külm õhk pääseks vabalt ringlema, võimaldades toidu kiiret külmutamist